Sterillisatie en Hygiëne

Sterillisatie en Hygiëne

Binnen onze praktijk zijn verschillende maatregelen getroffen om zo hygiënisch mogelijk te werken. Voor uw en onze veiligheid werken we volgens de WIP-richtlijnen. Deze zijn na te lezen op: www.vgt.nl

Sterilisatie

Binnen onze praktijk zijn verschillende maatregelen getroffen om zo hygiënisch mogelijk te werken. Voor uw en onze veiligheid werken we volgens de WIP-richtlijnen.
Onze sterilisatie voldoet aan de nieuwste eisen. Instrumenten worden eerst getrild in een ingebouwde ultrasoon van Bandelin Sonorex. Daarnaast gaan de instrumenten voor reiniging in de Miele Thermodesinfector G7881 TD, een professionele vaatwasser welke de instrumenten droogt. Hoekstukken worden na elke patiënt in de Sirona DAC Universal gereinigd, gesteriliseerd en gesmeerd.

                                           
Miele Thermodesinfector G7881 TD                                                                       Sirona DAC Universal

Chirurgisch instrumentarium wordt in zakjes verpakt en in een klasse 2 autoclaaf 41B+ van Melag gesteriliseerd waarna de zakjes steriel worden opgeborgen. Deze zakjes hebben een houdbaarheid van 6 maanden. Elke 6 maanden worden alle zakjes protocollair open gemaakt, de instrumenten opnieuw gereinigd en opnieuw ingepakt en gesteriliseerd om er zeker van te zijn dat deze weer voor 6 maanden steriel zijn.


Melag Vacuclav 41B+

Sterilisatieproces controle management systeem

Elk sterilistatieproces wordt met software bewaakt. De apparatuur is aangesloten op een computer. Software monitort en registreert de temperatuur en de druk en schrijft dit weg als pdf in een digitaal logboek. Alleen als het proces goed wordt afgerond kan het sterilisatieproces worden vrijgegeven door bevoegd personeel. Elk half jaar worden alle expiratie data bekeken en worden instrumenten na verloop van de datum als niet steriel betiteld en opnieuw gereinigd en gesteriliseerd.


Sterilisatieruimte

Elk proces in de autoclaaf wordt naast het wegschrijven als pfd ook als barcode geprint en op het zakje geplakt. Zo kunnen wij altijd aantonen dat wij met schone instrumenten uw behandeling hebben verricht. Zo worden alle sterilisatieprocessen van de Miele, Sirona DAC en de Melag opgeslagen in de computer met behulp van Segosoft software. In Nederland is dit nog niet verplicht, maar in Duitsland al wel. Wij menen als Tandartsenpraktijk Dik dat wij moeten voorlopen op deze richtlijnen.


Barcode op sterilisatiezakjes

Onderhoud van sterilisatieapparatuur

Wij hebben als praktijk onderhoudscontracten voor alle sterilisatieapparatuur. Jaarlijks wordt apparatuur onderhouden door Henry Schein, een gecertificeerde leverancier, die bevoegde onderhoudsmonteurs in dienst heeft; er wordt onder meer gekeken of alle parameters goed worden gemeten. Een sticker als bewijs met datum wordt op de apparaten aangebracht.
Bij elk sterilisatieronde van hol instrumentarium in de Melag autoclaaf wordt tevens een helixtest uitgevoerd. Elke week wordt er een lektest gedaan met de autoclaaf.

Aan de stoel

Aan de stoel wordt bij elke patiënt een nieuw tipje gebruikt op de meerfunctiespuit. Oppervlakken worden gedesinfecteerd met alcohol. We werken zo veel mogelijk met disposables. Bij elke patiënt worden schone behandeltrays gebruikt welke vooraf klaar gemaakt zijn. Bij elke patiënt worden nieuw gesteriliseerde hoekstukken gebruikt. Al ons personeel heeft een geldige hepatitis B vaccinatie. Wij zijn als praktijk aangesloten bij het NMT prikpunt ( tel 0800-77454636)

Beoordeel ons!

Independer klantscore
  • Farmamed
  • KRT
  • KRM
  • KRM
 
 
Webdesign:
OrangeTalent