Implantologie

Implantologie

Wat is een implantaat?

Uw natuurlijke, eigen tanden en kiezen hebben wortels, die in het kaakbot vastzitten. Implantaten zijn kunstwortels die in de kaak worden geplaatst en in het eigen bot vastgroeien. Implantaten zien er uit als een schroef of holle cilinder en worden gemaakt van titanium, een materiaal dat goed door het lichaam wordt geaccepteerd. Tijdens een kleine operatie, onder plaatselijke verdoving, wordt het implantaat in het kaakbot geplaatst, waarna het zal vastgroeien. Na enige tijd kan hierop een kroon, brug of prothese worden aangebracht. Doordat het bot deze kunstwortels zo goed accepteert, voelen tanden en kiezen op implantaten aan als natúúrlijke tanden en kiezen. Implantaten zijn voor het oog niet te onderscheiden van natuurlijke wortels. Implantaten zie je niet. Maar je merkt ze wel, want je kunt weer vol zelfvertrouwen iedereen aankijken. Voor mensen met een kunstgebit kunnen implantaten helpen het gebit stevig op zijn plaats te houden.

Een aantal behandelmogelijkheden:

 • Ter vervanging van een enkele tand of kies
 • Ter vervanging van enkele, naast elkaar liggende tanden of kiezen (brug)
 • Ter ondersteuning en verankering van een volledig, uitneembare prothese (klikgebit)
 • Indien u meer informatie wenst over een klikgebit. Klik hier www.implantaat.nl

Behandelperiode

De behandelperiode is afhankelijk van de soort behandeling, conditie kaakbot en type constructie. Het implantaat heeft tijd nodig om in het bot vast te groeien. In de tussenliggende periode wordt een noodvoorziening aangebracht, zodat u niet zonder tanden of kiezen hoeft rond te lopen.

Behandelkosten

De soort behandeling bepaalt de daaraan verbonden kosten. Ziektekostenverzekeraars hebben een behandeling met implantaten inmiddels geheel of gedeeltelijk in hun pakket opgenomen. Het is aan te raden de kosten en vergoedingen vooraf met uw tandarts en verzekeraar door te nemen.

Een implantaat: de meest aangename en duurzame tandvervanging!

Iedereen kan baat hebben bij een behandeling met implantaten. Een ongeluk, het klimmen der jaren, het kunnen redenen zijn dat een tand of kies mét wortel verloren gaat. Implantaten bieden dan een aangename en duurzame oplossing.

Veel gestelde vragen en antwoorden over Implantologie kunt u hier dowloaden of onderaan deze pagina bekijken.

Verder lezen?

 • www.implantaat.nl (download daar ook de brochure). Alle informatie die u nodig heeft over implantaten. Wat zijn het, hoe verloopt een behandeling en wat zijn de kosten en vergoedingen?
 • www.nvoi.nl website van de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie.

Bekijk ook eens deze site waarop diverse animaties te zien zijn.

Veel gestelde vragen en antwoorden over implantologie:


1 - Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel die de oorspronkelijke, natuurlijke wortel vervangt. Implantaten worden als een stevige basis in het kaakbot aangebracht. Vervolgens groeit het bot aan de implantaten vast.
Implantaten zijn gemaakt van titanium, een hoogwaardige edele metaalsoort. Ook de algemene chirurgie maakt gebruik van titanium, o.a. voor kunstheupen en bij de behandeling van botbreuken.


2 - Waarvoor kunnen implantaten worden gebruikt?
Dat hangt af van uw situatie. De belangrijkste toepassingen zijn:
Als u één tand of kies kwijt bent, kan een implantaat de basis vormen voor een (stift)kroon. Het grote voordeel is, dat u geen brug nodig hebt en de buurtanden dus niet afgeslepen en onnodig beschadigd hoeven te worden
Als u verschillende tanden of kiezen mist, kunnen twee of meer implantaten de basis vormen voor een brug. Een brug bestaat uit meer kronen die met elkaar verbonden zijn en die blijvend vast zitten op de implantaten
Als u een volledig kunstgebit hebt, kunnen enkele implantaten ervoor zorgen, dat uw prothese stevig in uw mond zit. Daardoor kunt u ook veel beter kauwen. Een loszittend kunstgebit en pijnlijke plekjes op het tandvlees behoren dan tot het verleden!


3 - Kan iedereen kiezen voor een implantaat?
Ja , een implantaat is voor bijna iedereen mogelijk . Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Mocht dat niet zo zijn, dan kan in de meeste gevallen vóór of tijdens het implanteren extra bot aangebracht worden. Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het verder van belang dat het tandvlees hieromheen gezond is. Bij ontstoken tandvlees is implanteren niet verantwoord. Als er tandvleesproblemen zijn moeten die eerst grondig behandeld worden. Onze mondhygiëniste kan u daarbij helpen.

4 - Moet je gezond zijn?
Als u gezond genoeg bent voor een gewone tandheelkundige behandeling, dan kunnen wij zonder bezwaar ook implantaten bij u plaatsen. Het is namelijk geen zware ingreep.
Het succes van een implantologische behandeling hangt af van een aantal factoren:

 • Er dienen geen ernstige gezondheidsproblemen te zijn, zoals recente bestraling van het hals-hoofd gebied, slecht ingestelde suikerziekte of gebruik van bepaalde geneesmiddelen (corticosteroïden).
 • Er dienen geen ernstige gezondheidsproblemen te zijn, zoals recente bestraling van het hals-hoofd gebied, slecht ingestelde suikerziekte of gebruik van bepaalde geneesmiddelen (corticosteroïden).
 • Osteoporose hoeft geen bezwaar te zijn maar maakt het wel vaak noodzakelijk om een wat langere ingroeiperiode aan te houden
 • Bij slechte mondhygiëne, roken of tandenknarsen is de kans op problemen aanzienlijk verhoogd
 • Bij ontstoken tandvlees is implanteren niet verantwoord. Als er tandvleesproblemen zijn moeten die eerst grondig behandeld worden. Dit kan door onze mondhygiëniste gedaan worden.5 - Kun je te oud of te jong zijn voor implantaten?
In principe bent u nooit te oud voor een implantaat. Zolang u gezond bent en de behandeling fysiek aan kunt is implanteren mogelijk. Het is al regelmatig met veel succes bij 90-plussers toegepast.
Men kan wel te jong zijn voor implantaten. Er kan beter niet voor het twintigste jaar worden geïmplanteerd. Het is verstandig om tot die leeftijd tanden en kiezen met een tijdelijke constructie te vervangen.
Om succesvol implantaten te kunnen krijgen is het namelijk absoluut noodzakelijk dat de kaken volgroeid zijn. Dit is niet bij iedereen op hetzelfde tijdstip het geval. Als te vroeg wordt geïmplanteerd zal het implantaat op zijn plaats “vast” blijven zitten en niet meegroeien, terwijl de andere tanden en/of kiezen wel nog verder uitgroeien. Daardoor zal het implantaat uiteindelijk onder het niveau van de buurelementen blijven hangen. Dit ziet er erg lelijk uit en er is vervolgens ook weinig meer aan te doen.
Om zeker te zijn of er niet te vroeg wordt geimplanteerd kunnen schedelröntgenfoto’s die met een zeker tijdsinterval genomen zijn met elkaar worden vergeleken. Indien er geen verschil wordt waargenomen tussen de foto’s betekent dit dat de groei is gestopt en er kan worden geïmplanteerd.


6 - Waar en door wie wordt de behandeling verricht?
Gewoon, bij ons in de praktijk. Deze is helemaal ingericht om operatieve ingrepen te kunnen verrichten. Bovendien wordt voor elke behandeling de behandelkamer op een speciale manier aangepast, om aan alle eisen van steriliteit te voldoen.
U wordt altijd door implantoloog Jan Dik zelf behandeld


7 - Hoe gaat het implanteren in zijn werk?
U krijgt, net als bij gewone behandelingen, eerst een plaatselijke verdoving. Dan maakt de implanterende tandarts een sneetje in het tandvlees. Daarna boort hij een gaatje met een doorsnede van ongeveer vier millimeter in het kaakbot. Vervolgens schroeft hij het implantaat er in en sluit het tandvlees met enkele hechtingen. Dit is pijnloos.

8 - Hoe lang duurt een behandeling?
Het implanteren duurt ongeveer 30-60 min bij één implantaat en 60-90 min bij vier implantaten.
Na 3 tot 6 maanden is het implantaat goed vastgegroeid en komt u terug voor de verdere behandeling, het vervaardigen van de kroon, brug of overkappingsprothese.


9 - Is het pijnlijk?
Nee. Dankzij de uitstekende verdoving voelt u niets van de behandeling. Soms kunt u last hebben van enige napijn, maar die is met een gewone pijnstiller gemakkelijk te verhelpen. Wel kan er als u weer thuis bent, een lichte zwelling optreden in uw gezicht. Deze verdwijnt na enkele dagen.

10 - Moet ik na het implanteren zonder tanden lopen?
Nee, in principe niet. Wij kunnen vrijwel altijd zorgen voor een tijdelijke oplossing, zodat u nooit zonder tanden loopt.

11 - Kan ik na de behandeling weer gewoon eten en werken?
Wij raden u aan om het na de behandeling enkele dagen rustig aan te doen en geen hard voedsel te eten. De wond moet goed kunnen genezen. U kunt de volgende dag meestal gewoon weer aan het werk, maar met sporten moet u een weekje wachten.

12 - Hoe moet ik mijn implantaat onderhouden?
U moet uw kroon, brug of kliksysteem voor uw kunstgebit en het omliggende tandvlees goed schoon houden. Dat gaat eigenlijk net zoals bij de rest van uw gebit: met een tandenborstel en speciale borsteltjes of tandfloss. Onze mondhygiëniste kan u uitvoerige instructie daarover geven, als de implantaatbehandeling voltooid is. Het is aan te raden om u ook daarna regelmatig door een mondhygiëniste te laten behandelen.
Wij wilen u in ieder geval eenmaal per jaar terugzien voor controle van het implantaat en het maken van een röntgenfoto om de toestand van het implantaat en van het kaakbot te beoordelen. Veelal zal dit gebeuren in combinatie met uw (halfjaarlijkse) controle.
Indien u verwezen bent door uw eigen tandarts kan uw eigen tandarts deze controle ook uitvoeren.


13 - Hoe lang gaat een implantaat mee?
De levensduur van implantaten neemt toe naarmate de kennis en ervaring in de implantologie toeneemt. In de onderkaak functioneren in ca. 98 % van de 100 gevallen de implantaten na tien jaar nog probleemloos. De prognose in de bovenkaak ligt met 95% wat lager. De oorzaak van dit verschil ligt in de wat brozere structuur van het bot in de bovenkaak.
De levensduur van een implantaat is verder afhankelijk van hoe het onderhouden wordt. Het is heel belangrijk dat een implantaat goed wordt schoongehouden. Verder heeft roken een zeer negatieve invloed op de levensduur van de implantaten.
Als er zich geen bijzonderheden voordoen en u uw gebit goed onderhoudt, kunnen implantaten tientallen jaren meegaan. Al in 1964 zijn bij een patiënt in Zweden implantaten geplaatst, die nu nog steeds naar volle tevredenheid functioneren .


14 - Gaat het altijd goed?
Het kan een enkele keer voorkomen, dat een implantaat niet goed vast groeit. Meestal kan in dat geval in een later stadium een nieuw implantaat geplaatst worden.

Er kunnen hier verschillende redenen voor zijn:
 • Roken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat roken een veel hogere kans geeft op mislukken van een implantaat. Veel implantologen weigeren dan ook om implantaten te plaatsen bij personen die roken.Contaminatie (= besmetting met bacteriën) tijdens plaatsing (om dit te voorkomen wordt i.h.a. onder een Antibioticum-spectrum geïmplanteerd).
 • Te vroege belasting van het implantaat (te korte tijd voor osseointegratie) (om dit te voorkomen wordt in principe een veilige inhelingstijd aangehouden).
 • Te zware belasting van het implantaat, b.v. bij heel korte implantaten en lange klinische kronen in combinatie met tandenknarsen (ook hier is een veilige inhelingsperiode van groot belang).
 • Zeer aggressief milieu in de mond: het kan wel voorkomen dat er bepaalde agressieve bacteriën in de mond aanwezig zijn, die zich aan het oppervlak van het implantaat hechten en zo een ontstekingsreactie van het omringende tandvlees veroorzaken waardoor het houvast verloren gaat. Deze bacteriën dienen dan ook door adequate mondhygiëne en eventuele antimicrobiële therapie te worden bestreden(hier is goede mondhygiëne van het allergrootste belang).
 • Ongunstige lichamelijke omstandigheden, zoals ernstige e/o slecht instelbare suikerziekte, implantaten in bestraald gebied, zeer droge mond door b.v. een auto-immuunziekte (M. Sjögren).
 • Historie van parodontitis, d.w.z. onstoken tandvlees. Bij patiënte die in het verleden tanden of kiezen hebben verloren door tandvleesontstekingen komt het vaker voor dat er rondom implantaten ook tandvleesproblemen optreden. Deze kunnen heel hardnekkig zijn en zijn vaak erg moeilijk te behandelen. Het is daarom erg belangrijk dat implantaten direct na het in gebruik nemen iedere dag grondig worden gereinigd met ragers met een desinfecterende tandpasta (b.v. Perio-Aid gel tandpasta)(naast het gewone tandenpoetsen).
 • Combinatie van bovengenoemde factoren.

Ook kan het voorkomen, dat een implantaat later los gaat zitten. Dat is dan vaak het gevolg van niet goed schoonhouden of van een te zware belasting van het implantaat. Daar let uw tandarts speciaal op tijdens de (half)jaarlijkse controle.


15 - Kan ik er alles mee eten?
Ja. Als implantaten eenmaal goed zijn vastgegroeid, zitten ze vaster in uw mond dan uw eigen tanden. Meestal zijn kunstwortels langer en soms ook breder dan uw eigen wortels. Daarom gaat eten en spreken net zo gemakkelijk als met een natuurlijk gebit.

16 - Kun je zien dat ik een implantaat heb?
Nee, meestal niet. Implantaten zitten, net als uw eigen wortels in het kaakbot en onder het tandvlees en blijven dus onzichtbaar voor uw omgeving. Er wordt nog steeds vooruitgang geboekt op het gebied van de esthetiek. Sinds het vastgroeien (osseoïntegratie) geen probleem meer is, zijn onderzoekers wereldwijd bezig om implantaat-gedragen kronen en bruggen een steeds mooier en natuurlijker uiterlijk te geven.

17 - Wat kost een implantaat?
Dat is per behandeling anders. Wij geven u altijd vooraf een gespecificeerde kostenopgave.

18 - Vergoedt de basisverzekering of aanvullende verzekering de kosten?
De basisverzekering vergoedt alle kosten van de implantaten en van het kliksysteem als het gaat om de toepassing onder een volledige prothese. Wel moet het kaakbot behoorlijk geslonken zijn zodat een "gewone" prothese geen goed houvast meer heeft. Van de kosten voor de volledige prothese moet u een gedeelte zelf betalen. Wij kunnen deze vergoeding voor u aanvragen.
De kosten van kronen en bruggen inclusief de implantaten worden heel vaak gedeeltelijk vergoed door de aanvullende tandartsverzekering.


19 - Zijn er later nog kosten te verwachten?
In principe zijn er niet veel extra kosten te verwachten. Als u nog eigen tanden of kiezen heeft, controleert uw tandarts de implantaten tegelijk met de rest van uw gebit. Wel zal hij dan iets vaker een röntgenfoto maken.
Als u implantaten heeft onder een volledig kunstgebit zult u in het vervolg ook minstens één keer per jaar naar de tandarts moeten gaan voor controle en onderhoud.


20 - Krijg ik garantie?
Bij medische ingrepen kan nooit garantie gegeven worden. Het menselijk lichaam is nu eenmaal geen machine en gedraagt zich daarom niet altijd voorspelbaar. Een implantaat wordt immers geplaatst in een levend organisme waar soms onvoorziene reacties optreden. Het vastgroeien van een implantaat is in mede afhankelijk van de medewerking van de patiënt. Als die onvoldoende is kan de behandelaar daar geen verantwoording voor dragen. Mocht er onverhoopt iets mis gaan dan zullen wij er niettemin alles aan doen om met u tot een bevredigende oplossing te komen.
Wij doen uiteraard ons uiterste best om de behandeling zo professioneel mogelijk uit te voeren, zodat de kans op succes optimaal is. Sinds het begin in 2007 zijn er slechts heel weinig van de door ons geplaatste implantaten niet goed vastgegroeid of later losgeraakt. (< 1%) 

Beoordeel ons!

Independer klantscore
 • Infomedics
 • KRT
 • KRM
 • KRM
 
 
Webdesign:
OrangeTalent